Friday, May 1, 2009

Vikten av fett 1: Vikten av fet mjölk


Foto: Institute of Child Health

Har haft en enormt lugn vecka, vilket verkligen har gjort gott. För två dagar sen så frågade en bekant, som börjat fundera över Low Carb-livet hur det egentligen är med kolesterol. Jag tror att det är en fråga som många ställer sig, att förstå att kroppen mår bättre av att äta mindre mängd kolhydrater är inte så svårt, men så är det ju det här med mättat fett...

Själv läste jag mycket artiklar och bl a Uffe Ranskovs bok förra sommaren, så jag var ny på LCHF och efter att ha läst den, så var jag övertygad.

I alla fall, jag lovade henne att jag skulle hitta några riktigt bra artiklar åt henne och under tiden som jag läst artiklar på nätet för att ge henne, så kände jag att jag ramlade över så många intressanta grejer som jag vill berätta om här:

Idag börjar jag med standardmjölkens vikt.

Jag blir verkligen riktigt orolig när jag läser om trenden bl a i Sverige, där barnen i skolan och på dagis ges lättmjölk att dricka.

Alla vet att vi behöver kalcium för att behålla vårt skelett friskt och starkt. En stor epidemi bland kvinnor i dagens samhälle har börjat visa sig vara just osteoporosis, dvs benskörhet. Speciellt barn behöver kalcium för uppbyggnad av skelett och tänder.

Visste du att:

För att kroppen ska kunna ta upp kalcium i kroppen, så måste det finnas fett och Vitamin D?

Om du dricker ett glas fet mjölk, så tar kroppen upp ca 55% av kalciumet i mjölken, medan om du dricker ett glas lättmjölk, är den siffran bara 5%... äter man dessutom branflakes till den mjölken får du inte ens i dig det (då fibrerna gör att maten passerar igenom tarmen fortare och vitaminupptagningen i allmänhet bli ännu sämre).

Det är ju inte konstigt när man tänker efter att benskörhet sprider sig även till tjejer i yngre åldrar.

Ref: Barry Groves

4 comments:

Emma said...

Lättmjölk som inte ens är gott

strömmas sida said...

Jag håller helt med dig om mjölkblasket dom ger skolbarnen.
Här hos oss har vi alltid röd mjölk till barnen och även Bregott.
Det är ju inte av mjölken och smörgåsfett som barn och folk blir feta.

Hoppas din son hade en fin skolutflykt och att dina mammanerver höll *ler*.
Jag har 3 vuxna utflyttade barn och 3 tonåringar hemma och man vänjer sig stegvis med deras självständighet och det är bra att dom är det också. Då klarar dom sig bättre i världen.

kram
strömma

Veronica said...

Hej!
Hittade just hit efter att ha letat lite efter denna kost, så kul. Jag har ju sett att du har en sida men jag har inte kikat in, varför vet jag inte. Tänkte höra med dig lite om detta med lchf. Jag går på nutrilett nu och det är ju inte riktigt min grej men nu är måttet rågat. Jobbar dessutom som kock så det blir många provsmakningar hit och dit på kvällarna ända fram till 23.00. Problemet är ju att jag älskar mat, och att laga mat, tänka mat,prata mat. Inte den bästa kobinationen när man vill gå ner eller hur =) Har du några tips ideer och någon bra bok/sida för en nybörjare? Har tänkt att stå ut med nutriletten ett tag till och sedan gå över till lchf.Motionerar du? Promenader?
Hur äter dina barn? Lchf? Jag skulle bli jätteglad om du har lust att svara ser ju att det går bra för dig =)Du behöver inte om du inte har tid eller vill =)
Ha det gott!!!
(Min mail finns på bloggen)

Anonymous said...

Jättebra blogg! :)

PS: tipsar gärna om särskrivningen i överskriften/bloggnamnet.

Dvs. att det ska vara 'Mitt LCHF-liv'

I övrigt: stå på!!