Friday, January 23, 2009

Varför ska grädden bort?

Photobucket

Jag fick en fråga av Larssons igår:

"Undrar det har med gradden. Varfor ar inte det bra langre, jag har for mig att du anvande det valdigt flitigt tidigare."

Jättebra fråga, tycker jag, så jag tänkte göra ett helt inlägg av det.

Jag har ätit LCHF sedan i april 2008. De första 4 månaderna gick jag ner jättebra, men sen tog det stopp. Jag tror (vet) att det beror på att jag blev lite varm i kläderna, var kanske inte riktigt lika noga med proportionerna 75% (energiprocent!) fett, 20% protein och 5% kolhydrater.

Då vi flyttade ner till London från Edinburgh i somras, så hade jag så mycket omkring mig, så jag har istället gått på mitt välmående som en måttstock för hur jag ska äta, dvs tar jag något kolhydratsrikt, så får jag med en gång problem med mina bihålor och det är på den nivån jag har legat, dvs att undvika ohälsa.

Jag har bytt ut mjölken i mitt kaffe (som jag inte tyckte var så gott och därmed bara drack 1 kopp per dag) till grädde och nu dricker jag ibland 3 koppar per dag. Maken är dessutom hemst förtjust i gräddsåser (och jag med!), men i våras/somras var det något som jag åt 1-2 ggr i veckan, de andra dagar hade jag en klick smör eller boursin-ost till maten, det gör jag faktiskt sällan nu.

Så för min del blir det för mycket grädde.

Så till frågan, varför grädde inte skulle vara bra. Grädde är bra ur LCHF-synpunkt, men nu vill jag ju också gå ner i vikt och inte bara gå omkring som en välmående 100kgs-klump (vilket i sig inte alls är så illa!), därav mina funderingar kring att dra ner på grädden.

I mjölkprodukter så finns det laktos, dvs mjölksocker. Om man går på LCHF, så kan detta lilla insulinpåslag göra att kroppen inte tappar vikten. Många tar då istället cocosfett i kaffet. Jag har inte lyckats gör det (tycker inte att det är gott), men jag har dock börjat ha en klick smör i kaffet och hoppas kunna dra ner på grädden på det viset. Likaså ska jag börja äta kryddsmör och boursinost till maten igen och ha grädde vid lite mer festliga tillfällen.

Jag ska tillägga att maken dock går ner i vikt (fast han inte ens försöker!) då han äter LCHF med mycket grädde, samt blandar in kolhydrater lite då och då.

Så att dra ner på grädden kan man summera är lite finlir för att göra beach 2009 en lite trevligare upplevelse.

Forsätt ställa frågor, ni som har. Det är lätt att man vänjer sig så vid "tänket" att man inte tänker på att förklara och det är också jättebra för mig att bli ifrågasatt.

Ha en fin dag, alla!

15 comments:

Larssons said...

tack for det! Da ar jag med pa banan igen. Kokosfett i kaffet later bedrovligt hemskt maste jag saga aven om jag inte smakat.
Vi ater LCHF with an attitude har hemma och har dragit ner vasentligt pa kolhydraterna. Inte sa mycket for vikten men jag marker att vi bada mar bra av den kosten.
Kram

Mia said...

Håller med cocosfett i kaffet är inte min grej. Det ska dock göra underverk för viktminskningen, så jag får se om jag ger mig på det nångång.

Vad superglad jag blir att ni LCHFar en del. B känner också att han mår så otroligt mycket bättre och har på längre sikt helt enkelt börjat föredra den här maten.

Stor kram till dig för att du berättade.

Annah said...

Jag kom bara att tänka på en helt annan sak när jag läste ditt inlägg. Har varit i Edinburgh för ett par år sen och längtar tillbara något vansinnigt! Det var egentligen bara det... *virrig*

anna said...

är du med i mitt lilla healthproject? ^^ <3

Emmi Kytölä said...

Jag som laktosintollerant äter ju allt laktosfritt. Så det kanske gör en skillnad? Kan inte folk testa den laktosfria sortimentet fastän de inte behöver?

Maria said...

Men hur funkar det med laktosfri grädde? Det brukar jag köpa, är lite känslig.

Hej förresten, läser här ibland eftersom jag är nyfiken på lchf.

Amonazon said...

Aha, säger jag bara, jag som tar mjölk i kaffet varje dag på jobbet för att det smakar pyton annars. Det är ytterligare en orsak till varför jag inte går ner så snabbt som vissa andra verkar göra.
Tack för informationen och lycka till.

Petra said...

Hejsan! Liknande tankat har jag haft. Jag gick fort ner några kilon när jag började och sen så har jag oftare och oftare grädde i maten. Detta gör nog att jag istället står still med vikten. Jag mår bättre i magen som jag annars har problem med men just vikten vill jag oxå lyckas att gå ner lite. Så mitt mål just nu är att minska grädde och ta äkta bearnaisesås istället eller andra färdiga såser. Lycka till//Petra

Anne said...

Hej
Jag tänker om jag läser din blog ordentligt så kommer jag bli så inspirerad att jag orkar med att lägga om min kost oxå... ;)

Anne

lilli said...

hej! jag har tänkt börja med lchf-metoden. jag undrar nårga saker, som jag hoppas du kan svara på =)
har du mått bra hela tiden ? hur mkt har du gått ner i veckan, ungefär?
tänkte läsa igenom din blogg å hoppas på att få lite bra tips å recept! ha dt fint, mvh linnea

Jeanikee said...

Hej! Jag halkade in på din blogg då jag sökte på boursinost, ville ha en bild på dem då jag fallit hårt för vitlöksosten. Jag lånade en av dig och hoppas att du inte blir allt för ledsen av det. Jag har precis börjat lite igen med min viktminskning och är väldigt intresserad av lchf, men inte helt läst in mig på vad det innebär. Har ju kört rivstart tidigare och uteslutit kolisar till största del, men sen kört men lågt gi tillbehör... Men du verkar ju vara inbiten. =) Vad är det som är så bra med lchf? Funkar det verkligen så bra som alla säger??? =)

Jeanikee

Jenny said...

Jag har precis börjat följa en LCHF kost och blev lite fundersam när jag läste ditt inlägg. Jag har kört på mkt grädde i både såser, omelett, kaffe o.s.v och därför undrar jag om jag bör sluta med det för att lyckas gå ner i vikt? vad skulle jag i sådant fall använda istället för grädden i t.ex. omeletten? Gäller detta även matyoghurt?

Maria said...

du har blivit utmanad av mig..

Läser din blogg och gillar dina inslag..intressant vinkling ..Jag jobbar som kostrådgivare och massör och följer lite olika typer av DIETER..

fortsätt med intressant bloggande..

se på min blogg så förstår du hur du blivit utmanad..

Tack för en bra blogg.. // MARIA

http://energia-maria.blogspot.com

Adam said...

Jag vill bara säga en sak, och det är att jag älskar denna bloggen. Den har hjälpt mig på många olika sätt. Jag har länge försökt gå ner i vikt snabbt, och det är denna bloggen som är "körsbäret på toppen". Sluta aldrig blogga!

Johanna said...

Jag såg vad du skrev angående LCHF och grädde - laktos / mjölksocker....

Jag som är laktosintolerant äter grädde utan laktos, mjölksocker. Är det fritt fram för min del att äta mängder med laktosfri grädde då?

Eller är mölksockret i laktosfria produkter ersatt med något man ändå går upp i vikt av?

Och slutligen... kan man över huvud taget gå upp i vikt av animaliskt fett då blodsockernivån i kroppen inte stiger rysligt av fettet..... och därmed pumpas det inte ut nåt insulin kroppen som säger åt fettcellerna att bli större...?

MVH Johanna