Monday, October 6, 2008

En knöl.

Rosa Bandet

Vad konfunderad jag blev i morse. När jag vaknade upptäckte jag att ena bröstet såg lite konstigt ut, putade liksom på fel ställe, när jag låg ner på rygg. Jag kände efter och kände tydligt en hård klump där inne. Vred mig åt sidan och tänkte att "den flyttar nog på sig", men nej. Lika tydlig, lika hård. Satte mig upp och kände efter igen. Jodå, där var den.

Jag har alltid haft lite knöliga bröst och liksom ibland tänkt "hur ska man veta?" att något är en "knöl"? Jag har nog aldrig oroat mig för bröstcancer. Jag har ingen i släkten som haft det och jag har ammat mina barn. Men en sån här grej har jag inte kännt förrut. Den är tydlig.

Ropade på maken, som också kände den med en gång. Jag skulle ändå boka tid med min endocrinolog på fredag och ringde dem, tänkte att han kanske kan kolla sånt, men nej, det behövs en annan remiss. Min läkare har precis varit borta 1vecka och hade fullt hus idag, men de ska ringa om de får något återbud, annars ska jag dit i morgon bitti.

Har googlat på "I have a lump in my breast" och hittade två bra sidor.

Should I see a breast cancer specialist?

och

Breast lumps - when to see your doctor

och vi hade en liten diskussion om jag hade en "vindruvsliknande knöl":

A squishy, movable lump that feels like a grape and stands out from the general lumpiness is probably a cyst. These fluid-filled sacs are caused when milk ducts become plugged and do not drain. Cysts may be painful, but they do not cause cancer. And they usually disappear when your period arrives.
vilket på svenska blir en elastisk knöl, som flyttar på sig, som känns som en vindruva och är annorlunda än de andra generella knölar, är troligtvis en cysta. Dessa vätskefyllda säckar bildas när mjölkgångarna blir igentäppta och inte dräneras. Cystor kan göra ont, men de orsakar inte cancer. Och de försvinner vanligtvis när du får mens.

eller en "bön- eller ärtliknande knöl"

A lump that doesn't move and feels hard like a dried bean or pea is cause for concern. Hard, nonmovable lumps
can (but don't always) contain cancerous cells.
vilket på svenska blir en knöl som inte flyttar på sig och som känns hård som en torkad böna eller ärta är något man ska ta på allvar. Hårda knölar, som inte flyttar på sig kan (men inte alltid) innehålla cancerceller.

Först tyckte vi absolut att det inte kändes som en vindruvsliknande elastisk knöl, den är definitivt hård, mer som en böna, men sen (efter nån timme) så började det värka i det bröstet som vi klämt på och då tänker jag som så att även om jag inte känt såna här förrut, så gör det nu ont (vilket jag är bra) och jag ska ha mens om några dagar, så det kan ju vara något som försvinner om några dagar.

2 comments:

Dessi said...

Håller tummarna för att den snart försvinner så du slipper oron :)

Kram
Dessi
www.dessi.se

Mia said...

Tack, Dessi!

Jag har uppdaterat bloggen idag.

kram!