Friday, June 6, 2008

Tårtfunderingar



Jag går i tårtfunderingar. På söndag kommer min pappa, farmor och bror hit för att fira pappas födelsedag. Förrutom att jag hoppas att de ska se hur mycket bättre jag mår (och att jag gått ner 8kg), så vill jag imponera med LCHF mat. Själva maten är ju lätt, vi ska äta skaldjur och lite goda röror och sallad, tänkte jag, men tårtan?

Hittade ett recept på "sockerkaka" utan socker påhittat av Maibrit på KiF.

Jag gjorde så här (det här blir alltså hemskt lite, men skulle bara göra en smakbit idag):

25g smör, (som vispas med)
1 äggula
1 kanelstång (skrapade ur en ekologisk vanlijstång)
2 bitar mörk choklad (smälte dem i micron och sen ner i smeten)
1/2dl vispgrädde (ner i smeten)
60g sötmandel (mixade i matberedare till "mjöl" och blandade i)
1/2 tsk bakpulver

Gräddade i ugnen ca 15 min i 175C.

Resultatet blev som ovan. Hade nog lite väl stor form, för de blev hemskt platta, men tror de kan funka som tårtbottnar? Det är inget man ska hugga tänderna om man är sugen på en kladdkaka, men det äter vi ju inte längre, eller hur? ;)

Så nu lurar jag på vad jag ska ha i lagrena..tror ni att min söttokiga familj kommer att gilla ett lager med osötad vaniljkräm och ett lager mosade hallon och sen grädde och hallon överst?

Jag får prova mig fram i morgon. Barnen tyckte de har "kakorna" var goda och ingen av dem är förtjust i mörk choklad.

Skrev in receptet på MinMat.net och fick följande resultat:



Energi kcal: 948,60
Energi kJ:3964,15

Proteiner: 19,82
Fiber:4,32

Kolhydrater: 15,34
Vatten:48,91

Alkohol: 0,00



Fetter:

Fett: 90,06
Kolesterol:510,30

E-mättade: 34,45
Mättade:32,42

F-mättade: 8,54



Vitaminer:

A: 513,75
B1:0,18

B2: 0,65
B3:2,07

B6: 0,15
B9:81,45

B12: 1,17
C:0,00

D: 1,50
E:16,86

Mineraler:

Fosfor: 508,50
Järn:4,87

Kalcium: 241,50
Kalium:527,75

Magnesium: 176,95
Natrium:151,30

Selen: 11,03
Zink:2,52

25Gram Smör 80% fett
30Gram Äggula
60Gram Sötmandel torkad
50Gram Vispgrädde 40% fett
20Gram 1848 Mörk choklad 76%

och det är för "hela satsen" inte för att den var så stor, får nog göra 3 såna här för att få ihop till en tårta. Ska räkna mer på totalen i morgon.

2 comments:

Anna said...

Det ser ju jättebra ut! Visst gäller det att vara påhittig. Fyllningen lät utmärkt. Även om andra gillar det söta brukar många uppskatta fräsch lite syrlig smak som hallon ger med! Lycka till!

Mia said...

Åh tack! Idag dubblade jag allt utom vaniljstången och bakpulvret och resultatet blev en jättegod kaka.

Nu står 3 stycken "tårtbottnar" och svalnar på köksbordet tills i morgon. Ska ta kort när det är klart. :)