Friday, July 18, 2008

TV4 inslag om nya forskingsresultat


Igår publicerades ett forskningsresultat som många low carb-are, har väntat på världen över.

En studie, genomförd i Israel, av högt ansedda forstare publicerades igår i New Journal of Medicin. Jag tycker att det här är så otroligt intressant, så jag ska försöka mig på en förklaring av studien, (dock med intressanta länkar till personer som kan mer).

Lite kort gick den ut på att 322 personer, följdes under 2 år, alla var överviktiga vid start och man delade in gruppen i 3 olika kostprofiler:

  • Lågfetts-gruppen, som fick äta enligt en profil som överrensstämmer med Svenska Livsmedelsverkets riktlinjer (både för friska och sjuka, som hjärtpatienter). Low fat dieten var även kaloribegränsad, (1500kcal för kvinnor och 1800kcal för männen), 30% av kalorierna kom från fett, (10% av kalorierna var mättat fett) och ett intag av 300mg kolesterol per dag. Kosthållningen innebar att de åt fettsnåla fibrer, grönsaker och frukt, bönor, ärter och linser och undvika ytterligare fett, sötsaker och högfett snacks.
  • Medelhavsgruppen, en begränsad-fett-kost, rikligt intag av grönsaker och lågt intag av rött kött, med fågel och fisk som ersättning för nöt och lamm. De fick samma begränsade kaloriintag som den kolhydratsrika-fettsnåla kosten (1500kcal för kvinnor och 1800kcal för män) 35% av kalorierna kom från fett, huvudsakligen 30-45g olivolja och ca 5-7 nötter per dag.
  • Den kolhydratsbegränsade kostgruppen, hade INGA kaloribegränsningar överhuvud taget. Man begränsade kolhydratsintaget till 20g de första 2 månaderna som en introduktionsfas och ökades sedan gradvis till ett maximum av 120g per dag. Varken mängd protein eller fett var begränsade, dock låg fokusen inte på mättade animaliska fetter.
Det som är viktigt och intressant med den här studien är att bortfallet var litet. Av 322 personer genomförde 272 personer studien.

2 speciellt intressanta resultat tycker jag är:
  • Av alla 3 grupper, har lågkolhydratsgruppen störst viktminskning. Av alla de 272 personer som genomför de 2 åren är medelviktnedgången i low carb gruppen 5.5kg, medelhavskostgruppen 4.7kg och för den traditionella lowfat-gruppen endast 3.3kg. Och TROTS att lågkolhydratgruppen inte hade några kalorirestriktioner!
  • Förrutom viktnedgång visar det sig också, och den här nyheten slår ner lite som en bomb i organ som livsmedelsverket, att blodfetterna har förbättrats signifikant med hjälp av lågkolhydratskosten jämfört med den traditionella fettsnåla kosten. Även medelhavskosten har en förbättring av blodfetter jämfört med den fettsnåla kosten, men inte lika bra. (Läsa mer om det här och se tjusiga grafer, kan ni göra hos Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, ST-läkare i allmänmedicin i Karlstad)
Det visade sig även att blodsockret för deltagarna med diabetes sänktes mest med hjälp av medelhavskosten i första hand och low carb gruppen i andra hand. Det t o m HÖJDES av den fettsnåla kosten (!!!). Man man kan inte låta bli att längta efter ett resultat där deltagarna hade stannat på en riktig low carb nivå. 120g är mycket i lowcarb sammanhang, där man kan ligga på 10-20g per dag. Då kan man börja tala om ett jämt lågt blodsocker!

Jag tycker att Ralf Sundberg gav ett lugnt och bra intryck. Elisabeth Rothenberg, ordförande i Dietisternas Riksförbund var också med i debatten. Hon som tidigare har varnat om LCHF och pratat om att "det är “väldigt lätt att det säger pang i lilla hjärtat” om man äter mer naturligt fett." satt och nämnde flera gånger under debatten att tallriksmodellen egentligen bara är ett pedagogiskt (???!!!) hjälpmedel, det har hon ALDRIG själv använt i praktiken.

Sist med inte minst, boken som Ralf Sundberg får mölighet att vifta lite med i slutet av inslaget är Ulf Ranskovs bok. Mer om den och honom kan du läsa här.

Lite fler artiklar om studien i Israel kan ni läsa här:

DN: Fet mat gör dig smalare
The Wall Street Journal: Study Fuels Low-Fat vs. Low Carb Debate
Science Daily: Low-Fat Diet increased the fasting glucose levels of diabetics!
Xinhua, China: Low-carb diet best for weight loss, cholesterol level

No comments: